Razend snelle ontwikkeling van het babybrein

Hoe werkt het babybrein? Is het waar dat baby's en kinderen in de eerste drie jaar van hun leven het meeste leren? 

Hoe stimuleer je het babybrein? En wat gebeurt er met het brein als een baby huilt?

Antwoord op deze vragen zijn te lezen is onze blog.

 

De razendsnelle ontwikkeling van het babybrein

Het lijkt wel alsof baby's en kinderen elke dag mentaal enorm lijken te groeien. En dat is ook zo! Kinderen worden geboren met slechts 30% van hun uiteindelijke hersencapaciteit. De resterende 70% wordt in de eerste drie levensjaren aangelegd, waarna de verdere hersenontwikkeling nog doorloopt tot 25 jaar. In de eerste drie jaar  van het leven van een kind gebeurt er heel veel in het brein. De kinderhersenen maken 700 nieuwe verbindingen aan per seconde. Je zou kunnen zeggen dat de blauwdruk van de hersenen wordt aangelegd. Hoe ziet dat er dan uit?

 

Het babybrein

Het babybrein is dus nog lang niet af. Er worden constant nieuwe verbindingen gelegd. In de eerste periode zal een baby reageren vanuit het reptielenbrein. Een baby wordt aangestuurd door diens reflexen en overlevingsinstinct. Zo zal een baby gaan huilen bij honger, schrikt van een geluid en spant de spieren bij pijn.

 

De tweede laag van het brein is het zoogdierenbrein. Dit maakt dat een baby zich veilig voelt bij diens ouders of verzorgers. Hij of zij reageert met alle zintuigen. Een baby wordt rustig van je aanraking of van het wiegen. Een baby voelt de verzorger feilloos aan. Daarom is Babymassage of happy kids massage zo fijn om samen met de baby te doen. Op die manier vervul je de basisbehoefte van de baby om dicht bij je te zijn en te genieten van je aanraking.

 

De derde laag is het mensenbrein ook wel het brein dat wij kennen. Deze laag is nodig voor het denken en het redeneren. Dit gedeelte van het brein ontwikkelt zich pas later. Vanaf 6 maanden begint een baby actie en gevolg aan elkaar te koppelen. Denk bijvoorbeeld aan zijn beker die een baby op de grond gooit, u zet het terug en de beker gaat weer op de grond. Een kindje kan dit eindeloos herhalen. De baby wordt zich steeds meer bewust van de wereld om zich heen. En heeft een natuurlijke drang om de wereld te ontdekken. Hierbij staan de zintuigen centraal. Met zintuigen bedoelen we horen, zien, voelen, proeven, ruiken. Dit maakt dat spelen vanuit de zintuigen zo leuk is voor een baby en peuter, want spelen is leren. Samen met uw baby de wereld ontdekken met Sensory play is niet alleen erg leuk, het is ook goed voor de hechting.

 

Huilen en het babybrein

Het mooie van het brein is dat kinderen ook doorleren in hun slaap. Dag en nacht zijn de hersenen van kinderen aan het werk. Met verbindingen leggen, groeien en ontwikkelen. Daarom is slapen zo belangrijk voor het jonge kinderbrein. Naast slapen is uit onderzoek gebleken dat het brein het meeste gebaat is bij oprechte liefde (bron: Onderzoeker Allan Schore van de University of California, Los Angeles). Daarmee wordt bedoeld dat als een baby contact zoekt hij liefdevol beantwoord wordt. Als een baby huilt en er komt geen reactie dan gaat het lichaam in de alarmstand. Er komt adrenaline vrij en zijn lichaam zal reageren op elke prikkel. De hersenen worden dan overspoeld met cortisol. Een teveel hiervan werkt als gif voor het brein. Dit kan op lange termijn problemen opleveren bij het met stress omgaan en om nieuwe verbindingen te maken (bron: psychiater John Bowlby, kinderarts William Sears).

 

Wilt u meer weten over het babybrein, ontwikkeling, huilgedrag en hechting? Dan is de inspiratie avond misschien interessant voor u. Lees meer op inspiratie avond  of neem contact met ons op.